#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 9. 5. 2024

Dobrý den pane doktore,
rád bych se zeptal na následující situaci.

V minulosti jsem absolvoval 2x laserový refrakční zákrok (LASEK -6DP OPL, po 5 letech dokorekce ~ -2DP metodou PRK), přičemž mi byl v roce 2020 diagnostikován (vzhledem k tloušťce rohovky) hraniční nitrooční tlak (20 mmHg) + sklivcové zákaly, provedeno OCT, perimetr a nasazeny oční kapky obsahující latanoprost.

NOT je pravidelně kontrolován po půl roce a po zaléčení vždy naměřeno ~15mmHg, nicméně před pár dny mi bylo opět naměřeno 20 mmHg (kontrola proběhla dopoledne po "noční" a dvěma redbully) a mírně zhoršené OCT. Normálně energ. nápoje ani kafe nepiji, žiju poměrně sportovně (2x týdně 2-2.5km stylem prsa), držím dietu, jím ovoce, chodím pěšky, pokud to jde.

U praktického lékaře na screeningu mi dali Holter, který vyšel hraničně (avg. 140/90), nicméně vzhledem ke sportovní postavě dle lékařky není třeba řešit.

Jednu neřest mám a to je nikotin (el. cigareta - nejslabší verze), kterého se pomalu zbavuji.

Rád bych se zeptal, zdali může mít souvislost s vyšším NOT např. stres (podnikání), případně zmíněný nikotin, ev. jak předcházet vysokým hodnotám.



Děkuji

website.web.zz.text.consultation_responder_name, 16. 5. 2024

Dobrý den, je dobré, že jste v péči očního lékaře. Hodnoty nitroočního tlaku po zákrocích na rohovce jsou hůře interpretovatelné, takže je třeba sledovat bedlivě v čase výsledky dalších vyšetření. Z dotazu vyplývá, že toto se děje. Cílový nitrooční tlak by měl být stanoven na nižší hodnotu. Pokud jde o popisované aktivity, včetně přiměřeného stresu v souvislosti s podnikáním, nevidím zde zásadní problém. Kouření samozřejmě vhodné není, škodí spíše organizmu celkově než přímým významným vlivem na nitrooční tlak.

website.web.zz.text.ask_is_question_interesting.title

website.web.zz.text.ask_is_question_interesting.perex