#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Glaukom z pohledu věku

Glaukom z pohledu věku

5. 8. 2024

Tento článek pojednává o glaukomu (zeleném zákalu) z hlediska jeho výskytu u různých věkových skupin. Popsány jsou jak jeho formy, tak způsoby, jakými se přistupuje k jejich léčbě. Vznik tohoto článku umožnil z velké části prezident České glaukomové společnosti MUDr. Marek Fichtl, který trpělivě odpovídal na všechny dotazy týkající se této problematiky.

Odkaz na epizodu: https://www.zeleny-zakal.cz/novinky/podcast-s-mudr-markem-fichtlem-69422

Vrozený glaukom u dětí

Primární vrozený glaukom je poměrně vzácné onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje u dětí do tří let. V České republice je tato choroba diagnostikována u 10 až 15 dětí ročně. Jestliže jim není poskytnuta adekvátní péče, může toto onemocnění vést až ke slepotě.  

Prvním varovným příznakem bývá nesymetrický růst očí, který však může být v raných fázích onemocnění přehlédnut, pokud jsou postiženy obě oči. Dále je výskyt této choroby obvykle provázen i světloplachostí a slzením, zešednutním povrchu rohovky, u novorozenců mohou být nápadné až příliš velké oči.

Při bližším vyšetření je typickým projevem zvýšený nitrooční tlak způsobený postižením odtokových cest oka. Toto vrozené onemocnění bývá často zachyceno již v porodnici, odkud jsou pacienti odesíláni do spádových nemocnic nebo do dětských center. Mezi tato centra patří například Oční klinika Fakultní nemocnice v Motole a Oční klinika Fakultní nemocnice Brno.

Léčba vrozeného glaukomu je náročná pro rodiče i pro malého pacienta, neboť zahrnuje jak chirurgický zásah (tzv. trabekuloktomii), tak následně opakované kontroly u očního specialisty. Na druhou stranu je důležité podotknout, že toto závažné onemocnění je v současných podmínkách velmi dobře léčitelné.

Z hlediska úspěšnosti léčby jsou výrazně problematické sekundární formy glaukomu vznikající v důsledku jiných onemocnění. V těchto případech je léčba velmi zdlouhavá. Využívá různé metody, zákroky je nutné i několikrát opakovat a prognóza závisí na typu primárního onemocnění.

Glaukom u dospělých

Primární glaukomy u dospělých lze rozlišit na formu s otevřeným a uzavřeným komorovým úhlem.

a) Glaukom s otevřeným komorovým úhlem

Nejběžnější formou v našem prostředí je právě prvně jmenovaný primární glaukom s otevřeným komorovým úhlem. V evropských oblastech tvoří tato forma přibližně dvě třetiny až tři čtvrtiny všech případů diagnostikovaného zeleného zákalu.

K odhalení tohoto typu glaukomu, který je považován za „plíživého zloděje zraku“, obvykle dochází náhodně při běžné prohlídce u očního lékaře. Pacient nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže, neboť prvotně dochází ke ztrátě periferního vidění. Pokud však není zahájena léčba, může i tato choroba vést dokonce k úplné slepotě. V minulosti byl jeho rozvoj spojován s vyšším nitroočním tlakem, nyní je ale již jasné, že se jedná o komplexní onemocnění, k jehož rozvoji může dojít i bez výrazných změn očního tlaku.

Ve chvíli, kdy je na základě oftalmologických vyšetření stanovena diagnóza, začíná pravidelná každodenní péče o oči. Pacientovi jsou obvykle předepsány oční kapky na snižování očního tlaku a jeho zdravotní stav je kontrolován při pravidelných návštěvách každé dva až tři měsíce.

Moderní medicínské přístupy umožňují značnou individualizaci terapie. Život s dlouhodobou, obvykle celoživotní léčbou pacientům ulehčil například vývoj kombinovaných přípravků, díky nimž se aplikace očních kapek zredukovala na pouhé jedno, případně dvě podání za den. Ve většině případů je tato léčba dostačující a pacienti mohou vést běžný život bez dalších omezení.  

b) Glaukom s uzavřeným komorovým úhlem a akutní glaukomový záchvat

Rozvoj glaukomu s uzavřeným komorovým úhlem je velmi rychlý, pohybuje se v řádu několika hodin či dní. Jeho typické projevy zahrnují velmi vysoký oční tlak, rozšířenou zornici, prudké bolesti hlavy, nevolnosti, zvracení a podobně. Příčinou je zhoršení odtoku komorové tekutiny, případně úplná blokáda odtokových cest.

Oko je červené a natolik bolestivé, že drtivá většina pacientů okamžitě vyhledá lékaře. Lékařská péče je v tomto případě nevyhnutelná a není-li poskytnuta, hrozí kompletní ztráta zraku.

K vyvolání akutního záchvatu může dojít například v důsledku dlouhé práce v předklonu, pobytu na temném místě či vyšetření v mydriáze (rozšíření zornice oka). Nejčastěji bývají postiženy osoby vyššího věku trpící dalekozrakostí, častější výskyt je pozorován u žen, a to přibližně v poměru 3 až 4 : 1.

K léčbě akutního glaukomového záchvatu se využívají všechny dostupné modality. Cílem je okamžité snížení nitroočního tlaku následované laserovou léčbou. Je-li vhodná léčba poskytnuta včas, žádné další oční postižení se z této akutní epizody nemusí rozvinout.

c) Sekundární formy glaukomu

Za rozvojem sekundárních forem glaukomu stojí poměrně široká škála různých onemocnění, případně poranění oka v důsledku úrazu. V těchto případech se bohužel jedná o vleklé formy, u kterých se musí přistupovat i k operativní léčbě. Bez příslušné terapie by opět hrozilo závažné postižení zraku.  

Glaukom v těhotenství

Jak vyplývá z výše uvedených informací, mladé ženy nejsou typickou skupinou pacientů, kteří se potýkají s glaukomem. Přesto však k takové situaci dojít může, zvláště u sekundárních forem glaukomu. Problém v takovém případě spočívá ve skutečnosti, že není možné využít veškerou dostupnou medikaci.

Jedním z možných přístupů je tedy léčbu přerušit a pacientčin stav v průběhu těhotenství pravidelně kontrolovat. Další možností je využití laserové léčby. Její efekt přetrvává řádově několik měsíců až let, což je v případě těhotenství, případně následujícího období kojení, naprosto dostačující.

(eub)

Zdroje:

https://telemedicina.med.muni.cz/pdm/detske-ocni-lekarstvi/index.php?pg=detsky-glaukom--vrozeny-glaukom

https://www.remedia.cz/rubriky/prehledy-nazory-diskuse/glaukom-vcasna-diagnostika-a-lecba-8329/

https://www.lekari-online.cz/ocni-lekarstvi/zakroky/vrozeny-glaukom-detsky-zeleny-zakal

Čtěte dále

5. 8. 2024

Glaukom z pohledu věku

Tento článek pojednává o glaukomu (zeleném zákalu) z hlediska jeho výskytu u různých věkových skupin. Popsány jsou jak jeho formy, tak způsoby,...
Zobrazit článek