„Áčko“ je známou potravou pro oči. Mnohdy však uživatelé tápou v tom, jaké množství tohoto vitamínu je vhodné denně přijmout a kde se vlastně nachází. My vám napovíme.
Pojem vitamín A zahrnuje celou skupinu antioxidantů. Jednou z nejaktivnějších forem „áčka“ je retinol. Předstupně vitamínu A jsou pak tzv. karotenoidy, ze kterých si člověk umí v těle samotný retinol vytvořit. Z karotenoidů je pak asi nejznámější betakaroten.
Pro posílení očí
Vitamín A je důležitý pro růst kostí a ovlivňuje správnou funkci imunitního systému. Největší vliv má ale na zrak.
- Přispívá k ochraně povrchu oka, zejména rohovky.
- Hraje nezbytnou roli v procesu vidění a rozlišování barev.
- Výsledky studií ukázaly, že „áčko“ ve formě kapek je velmi účinné v léčbě syndromu suchých očí. Dokonce srovnatelně v porovnání s dražšími kapkami určenými přímo k úlevě od příznaků suchého oka.
- Podle vědců se zdá pravděpodobné, že pravidelný denní přísun tohoto vitamínu v kombinaci s dalšími snižuje riziko vzniku makulární degenerace a může oddálit ztrátu vidění u osob trpících onemocněním retinitis pigmentosa (degenerativní onemocnění sítnice).
- Účinnost vitamínu A se prokázala i v terapii specifické formy keratokonjuktivitidy (zánětu spojivek a rohovky).
Najdete ho v mrkvi i játrech
Hlavním zdrojem retinolu jsou živočišné produkty, především hovězí a kuřecí játra, mléko a sýry. Naopak karotenoidy jsou obsaženy v rostlinných produktech – v mrkvi, sladkých bramborách, špenátu nebo v melounu cantaloupe. Denní doporučená dávka vitamínu A se uvádí 5 000 IU (mezinárodních jednotek). Toto množství odpovídá přibližně jedné čtvrtině melounu cantaloupe nebo porci dvou kuřecích jater. V jedné mrkvi je obsaženo více než dvojnásobné množství doporučené denní dávky.
Co když chybí?
V našich podmínkách je nedostatečný přísun vitamínu A vzácný, ale v rozvojových zemích se u podvyživených lidí vyskytuje poměrně často. Jedním z prvních příznaků je šeroslepost. Při nedostatečném příjmu dochází dále k vysychání rohovky, poškození sítnice a k oslepnutí. Nedostatek „áčka“ ale způsobuje i závažné poruchy imunitního systému, které mohou vést až ke smrti.
Nic se nemá přehánět
Někdy může dojít k předávkování. Riziko nehrozí u karotenoidů, může se ale vyskytnout u vitamínu A pocházejícího z živočišných zdrojů. Ten se na rozdíl od karotenoidů nedá tak snadno vylučovat a při nadměrných dávkách se v těle hromadí. Při dlouhodobém příjmu velkého množství vitamínu A může dojít k rozvoji osteoporózy nebo ke vzniku onemocnění centrálního nervového systému. Rizikovou skupinou jsou těhotné ženy, u kterých tato intoxikace může poškodit vývoj plodu.
(svat)
Zdroj:
www.allaboutvision.com