#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Zrak mohou posílit doplňky stravy. Ale jaké?

Zrak mohou posílit doplňky stravy. Ale jaké?

20. 4. 2016

Zaplňují regály lékáren i drogerií a jsou velkým lákadlem pro ty z nás, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví. Jak se ale v doplňcích stravy vyznat a vybrat například ty s optimálním složením pro naše oči?

Co jsou to vlastně doplňky stravy? Už samotný název napovídá, že daný přípravek pouze doplňuje běžný příjem potravy. Nemůže v žádném případě plnohodnotně nahradit každodenní jídlo nebo vitamíny obsažené v ovoci a zelenině. Účinnost těchto výrobků je velmi diskutovaným tématem. Podle některých odborníků jde jen o zbytečné vyhazování peněz, pro jiné je to možnost, jak potížím a různým poruchám předcházet.

Co prozradilo vědecké pátrání

Ve Spojených státech amerických proběhly dvě velké klinické studie týkající se zraku. Zúčastnilo se jich několik tisíc lidí, kteří byli sledováni po dobu nejméně 5 let. Výzkumy byly zaměřeny na účinnost doplňků stravy na vývoj věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu u osob mezi 55 a 80 lety.

1. Studie nazvaná AREDS zahrnovala pacienty s časným nebo středně těžkým stadiem makulární degenerace. Účastníci užívali multivitamínový přípravek obsahující betakaroteny (15 mg), vitamín C (250 mg), vitamín E (400 IU), zinek (80 mg) a měď (2 mg). A výsledky?

  • Bylo prokázáno snížení rizika vývoje makulární degenerace do závažnějších stadií o 25 %.
  • Současně se u vysoce rizikové skupiny pacientů trpící středně nebo velmi těžkou makulární degenerací jednoho oka potvrdilo snížení rizika ztráty zraku o 19 %.

2. Studie AREDS2 také zkoumala účinnost doplňků stravy na vývoj věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu. Ovšem složení podávaného přípravku bylo trochu jiné. V tomto průzkumu se hodnotila účinnost preparátu obsahujícího lutein, zeaxanthin a omega3-mastné kyseliny.

  • V porovnání s účastníky z první studie (užívali přípravek obsahující betakaroteny) došlo u osob konzumujících preparát s luteinem a zeaxanthinem k poklesu rizika dalšího vývoje makulární degenerace do těžších stadií o 18 %.
  • Dále se ukázalo, že lidé, kteří dostávali denní přísun 10 mg luteinu a 2 mg zeaxanthinu, měli o 25 % nižší možnost rozvoje makulární degenerace než ti, již lutein a zeaxanthin vůbec neužívali.
  • Současně ale nebylo prokázáno, že by přípravek vedl ke snížení rizika vzniku šedého zákalu.

Potrava pro oči

Většina z níže uvedených látek hraje důležitou roli v potlačování zánětu a dalších nepříznivých změn zraku způsobených volnými radikály. Ty souvisejí s degenerativním a chronickým postižením očí nebo s problémy spojenými s vyšším věkem. Mezi doplňky stravy bychom měli vybírat hlavně ty, které obsahují:

  • vitamín A a betakaroteny – jsou nezbytné pro noční vidění a přispívají k správné funkci imunitního systému a hojení;
  • komplex B vitamínů – pomáhá chránit sítnici před procesy poškozující cévní zásobování sítnice, snižuje riziko vzniku makulární degenerace;
  • vitamín C – silný antioxidant, který působí preventivně proti šedému zákalu;
  • vitamín E – přispívá ke snížení rizika nástupu šedého zákalu;
  • vitamín D – je doporučován jako prevence makulární degenerace;
  • lutein a zeaxanthin – jedná se o karotenoidy a makulární pigmenty, které chrání proti vzniku makulární degenerace;
  • omega3 esenciální mastné kyseliny – mohou omezovat nebezpečí syndromu suchého oka;
  • biflavonoidy – zvyšují vstřebávání vitamínu C v organismu, čímž zajišťují vyšší účinnost vitamínu C.

Na českém trhu si můžete v současnosti vybírat z doplňků stravy nejrůznějších značek. O použití konkrétního volně dostupného přípravku je vždy dobré poradit se s očním lékařem nebo lékárníkem.

Etikety čtěte pozorně!

1. Vždy zkontrolujte datum exspirace a ujistěte se, že obal není nijak poškozený.

2. Věnujte pozornost velikosti balení, množství obsažených vitamínů a též doporučenému počtu tablet nebo kapslí, které máte užívat. Velké balení vypadající výhodněji může obsahovat méně vitamínů, takže musíte brát více tablet – ve výsledku spotřebujete větší balení rychleji než menší. Obsah vitamínů nebo jiných nutričních látek by měl být na etiketě uveden ve srovnání s doporučenou denní dávkou.

3. Nebojte se dát přednost kapslím před tabletami. Kapsle se obvykle lépe vstřebávají a nedráždí žaludek tolik jako tvrdé tablety.

4. Zjistěte si, jestli doplněk stravy obsahuje složky s vysokou biodostupností. To znamená, že se ve vašem těle preparát snáze vstřebá.

5. Pokud jste alergik, snažte se vyhnout výrobkům, které obsahují mléčné bílkoviny nebo pšenici. Tyto přídatné látky mohou u vnímavějších osob vyvolat nepříjemnou reakci.

(svat)

Zdroj:
www.allaboutvision.com

Čtěte dále

5. 8. 2024

Glaukom z pohledu věku

Tento článek pojednává o glaukomu (zeleném zákalu) z hlediska jeho výskytu u různých věkových skupin. Popsány jsou jak jeho formy, tak způsoby,...
Zobrazit článek